Afsnijdend vliegverkeer boven Zevenkamp en Nesselande

Ik weet niet of het u ook al opgevallen was, maar het vliegverkeer is anders dan anders, ze komen lager en frequenter over, en maken niet meer de wijde boog richting Gouda.
Dus heb ik Rotterdam The Hague Airport, oftewel Zestienhoven (zoals wij het nog steeds noemen) om opheldering gevraagd, hieronder dan ook de reactie van Ir. S.M. van der Kleij, Manager Informatie, Capaciteit en Beleid.

“Er is inderdaad iets afwijkends aan de hand.”
“Zoals u wellicht gemerkt en gehoord heeft is er sinds januari van dit jaar een sterk afwijkend weerbeeld met langdurig aanhoudende wind uit noordelijke en oostelijke richtingen. Vliegtuigen stijgen en landen in principe altijd tegen de wind in.”

“Normaal gesproken (langjarig gemiddelde) starten vliegtuigen 2 van de 3 keer in zuidwestelijke richting (baan 24) en 1 van de 3 keer in noordoostelijke richting (baan 06). Door de sterke en aanhoudende noordelijke en oostelijke windrichting is dit beeld sinds januari ernstig verstoord. Hierdoor is veel meer verkeer dan gebruikelijk in noordoostelijke richting (richting Zevenkamp/Nesselande) gestart. (Ik woon zelf in de gemeente Zuidplas dus ben ook ervaringsdeskundige voor verkeer aan deze zijde van de luchthaven).”

“Complicerende factor is dat bij windrichtingen uit het noorden op Schiphol het verkeer vanuit het zuiden land (met name op de Aalsmeer en Zwanenburg baan). Dit verkeer draait in de omgeving van Gouda richting Schiphol. In dergelijke gevallen moet het startende verkeer vanaf RTHA eerder naar het zuiden wegdraaien om vrij te blijven van het landende Schiphol verkeer. Dit laatste kunnen inwoners beschouwen als “afsnijden”, maar het vind plaats om de veiligheid van het vliegverkeer te kunnen blijven garanderen. Wij hopen op een spoedig herstel van een normale (en warmere) weersituatie zodat ook het baangebruik van onze luchthaven weer normaal zal worden.”

“Sinds april dit jaar worden door Transavia andere bestemmingen aangeboden zoals Istanbul en sinds eind vorig jaar Lufthansa naar München, deze bestemmingen volgen een andere vertrekroute dan de zuidelijke bestemmingen in Spanje, Frankrijk en Italië. De vertrekroutes vanaf Rotterdam The Hague Airport zijn een soort “invoegstroken” op de “snelwegen” die in het hogere luchtruim zitten. Als een vliegtuig naar een andere “snelweg” moet vanwege een andere bestemming dan zal deze ook via een andere “invoegstrook” moeten vertrekken. Rotterdam The Hague Airport telt in totaal 7 verschillende vertrekroutes bij een start van baan 06 richting Zevenkamp/Nesselande.”

Een absoluut heldere uitleg van zaken, waarvoor ik de Heer van der Kleij dan ook hartelijk dank, maar er is meer….
Zit u nog met vragen, of wilt u meer weten:

Rotterdam The Hague Airport organiseert met enige regelmatig “burenavonden”. Deze (en andere) informatie is te vinden op onze website onder “buren en omgeving” http://www.rotterdamthehagueairport.nl/index.php?pg=B&pageID=24
Op deze pagina zijn ook de van te voren bekende bijzondere vluchten te vinden die mogelijk in de omgeving kunnen opvallen.
Onder het kopje ‘Activiteiten en Evenementen’ is het mogelijk om je in te schrijven voor de burenavonden (de avonden worden druk bezocht, en de meeste avonden al vol, dus wees er snel bij).
Deze avonden worden in het voor- en najaar door Rotterdam The Hague Airport georganiseerd u een kijkje achter de schermen te geven!


Achteraf gezien blijkt dat deze berichtgeving niet volledig is, want er is meer aan de hand.
Wellicht in het kader van de bezuinigingen is er vliegverkeer tussen Rotterdam en Eindhoven.
Ik kreeg dit verleden week al bevestigd van een kennis die naar Turkije vloog, veel vakantievluchten doen op weg naar het zuiden eerst Eindhoven aan, om daarna pas door te vliegen naar de eindbestemming.
Ook daarom vliegen er dus regelmatig vliegtuigen lager dan te doen gebruikelijk/gewend!
Kijk hier voor nadere info.

Eén reactie to “Afsnijdend vliegverkeer boven Zevenkamp en Nesselande”


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: