Bijeenkomst Inbraakpreventie

Afgelopen Donderdag waren we in de herhaling bijeen om ex-inbreker Robert ons een spiegel in de vorm van lokaal gemaakte foto’s voor te houden. Want één ding was al wel klip en klaar in de eerste bijeenkomst, en nu ook bevestigd, velen van ons maken het de inbrekers wel erg gemakkelijk.
Na een werkelijk overweldigende opkomst op donderdag 9 oktober (in de hal en buiten stonden even veel bewoners als binnen) was het nu de beurt aan de rest en ondergetekende.
De bijeenkomst werd gepresenteerd en geopend door Joop van Wijnbergen (gebiedsnetwerker in Het Lage Land) waarna Esther Hanekroot nog verder uitleg gaf wat de mogelijkheden voor ons als bewoners zijn.

Schouwen
De vorige maand hebben een aantal bewoners, commmissieleden, de politie en ex-inbreker Robert in totaal 3 schouwingen gedaan.
Hierin werd gezocht (en snel gevonden) naar de kwetsbaarheid van de woningen in de wijk.
Het leeuwendeel van de inbraken is toe te schrijven aan hang- en sluitwerk, verlichting en wijzelf, die vaak de gelegenheid verschaffen.
Robert en Joop deden als rode draad verder uitleg van de soort inbrekers, en de manier waarop zij zich toegang tot de woning verschaffen.
Dat het één en ander goed leeft was wel te merken aan de vele vragen en opmerkingen van de wijkbewoners tussendoor.
Het bleek ook dat sommige mensen best bang zijn, en soms ook ietwat doorschieten in de mate van beveiliging, iets dat je je vaak ook pas beseft als het je is overkomen.

SDW helpt
Tussen de presentatie gaf Jaap Scheurwater namens het SDW uitleg over de hulp die de SDW kan geven in het zoeken naar de juiste beveiligingsspullen.
Zo liet hij weten dat de SDW voor € 50 een totale inspectie in uw huis kan komen doen, en al lijkt dat wellicht wat veel, als u hierna uw woning ook daadwerkelijk aanpast naar het Politiekeurmerk dan krijgt u deze € 50 weer terug!

Woningcorporaties
Namens Woonstad was er een medewerkster aanwezig die liet weten dat men de huurder gaat helpen.
Eenieder wordt in staat gesteld om het hang- en sluitwerk op niveau te brengen, u gaat hierna iets meer dan € 6 per maand meer betalen, maar dan zit u wel veilig in uw huis!
Van Woonbron en Vestia moet ik nog antwoord krijgen, maar er staat wel een statement op de website van Woonbron over deze problematiek.
Zodra ik wat verneem zal ik dit op de Weblog en Facebook toevoegen.

Eindconclusie
Resumerend stelde Robert vast dat er geen woning/deur/raam onneembaar is, het is maar net hoe graag de inbreker naar binnen wil.
Genoemde aanbevelingen zijn er dan ook hoofdzakelijk/grotendeels voor het de inbreker zo moeilijk mogelijk te maken, danwel er voor te zorgen dat hij het meer dan wenselijk kabaal moet gaan maken.
Uiteindelijk bepalen wij zelf in grote mate of en hoe vaak dit gebeurd, meer sociale controle begint bij jezelf en is meer dan wenselijk, want helaas kennen steeds minder mensen de buren/wijkbewoners, en denken helaas dan ook te vaak, die herrie is niet bij mij, dus laat maar.
Als we met elkaar het het boeventuig moeilijk blijven maken dan wordt de kans dat hij/zij de wijk langs gaat laten liggen alleen maar groter.

Informatie
In dit verhaal (wat op zich nu al lang genoeg is geworden) ben ik op een aantal punten niet dieper ingegaan omdat dat dit veel beter verwoord is in de Powerpoint presentatie die wij hebben gezien.
Deze krijg ik binnenkort opgestuurd en zal ik aan het Weblog artikel en Facebook toevoegen, maar mocht ik nog meer ter zake doende spullen krijgen/tegenkomen, ook dan zijn ze hier binnenkort terug te vinden.

Intussen checkt u;
– Ramen en Deuren.
– Kliko’s (ea attributen) die als springplank gebruikt kunnen worden.
– Bij (langdurig) vertek/vakantie uw huis er ‘levendig’ uitziet, en buren dit weten.
– Glaswerk dat mogelijk vervangen kan worden voor veiligheidsglas of een extra (metalen) barrière nodig heeft.
– Met andere ogen of er niet te veel speling is bij deuren en ramen.

Heeft u na al deze info toch nog vragen, of wilt u (met uw medebewoners) kijken wat u zelf op kunt starten, aarzel dan niet en neem contact op met Jennie Greevink (06-57877549), zij helpt u graag verder en kan u doorverwijzen naar de instanties.
Binnenkort meer info, leef veilig!

Advertenties
Geplaatst in Activiteiten, Actueel, alert, Buurt, Gebiedscommissies, Politie, Veiligheid. Reacties staat uit voor Bijeenkomst Inbraakpreventie
%d bloggers liken dit: