Imkerij Bumble Bee bij vtv de Tochten

Ik ben Cedric Sprockel, 32 jaar oud en woon samen met mijn vriendin en onze dochter in Rotterdam Zevenkamp. Sinds jongs af aan ben ik gefascineerd in alles wat te maken heeft met Flora en Fauna.  Wanneer de dagen langer zijn, vind je ons altijd in de tuin of maken we een boswandeling bij de Utrechtse Heuvelrug. Al jaren volg ik de ontwikkelingen van o.a. de honingbijen, en merk dat het qua gezondheid steeds slechter gaat. Dit bracht mij uiteindelijk op het idee om te gaan imkeren. Een van de belangrijkste taken van het imkeren, is het verminderen en controleren van de bijensterfte die momenteel wereldwijd heerst. Om dit te realiseren, is het o.a. noodzaak om bijen te plaatsen waar een diversiteit aan bloemen en planten aanwezig is.
Hierdoor is in Nederland gekozen om mijn bijenvolken in o.a. volkstuinen te plaatsen. In de warme dagen (mei t/m augustus) inspecteer ik om de 7 dagen, elk individuele bijenvolk. Deze visuele inspectie houdt in, dat ik hoofdzakelijk naar het broed controleer. Hoe de larven zich stapsgewijs tot jonge bijen ontwikkelen, of er voldoende stuifmeel naar binnen wordt gebracht en of de moer (koningin) nog aanwezig is. Rond juni/juli heeft het volk zijn hoogtepunt qua grootte bereikt. Vanwege deze grootte, ontstaat er een zwermneiging die door de imker moet worden onderdrukt. Door de volken op het juiste tijdstip te splitsen, kan deze neiging worden onderdrukt.  De kans is aanwezig, dat zodra de huidige moer een herkenbaar ei legt, waaruit een nieuwe moer komt, er meteen een nieuw volk met kast wordt gecreëerd. In de natuur wordt de zwermneiging niet onderdrukt, waardoor een zwerm op een willekeurige plek gaat verzamelen. Vervolgens zorgen de speurbijen voor een ideaal verblijf. Om overlast aan de omgeving te voorkomen, wordt er tijdig door de imker ingegrepen.

We hebben in samenwerking met mijn kennissen, een grote hoeveelheid bijenkasten in Sardinië (Italië) staan. Hetzelfde principe als in Nederland wordt hier ook toegepast, maar gedurende het hele jaar. Honingsoorten van het Italiaanse eiland Sardinië zijn divers en van zeer goede kwaliteit. De fruitbomen groeien in de ongerepte  natuur en  zijn van oudsher vrij van bestrijdingsmiddelen en drukke autowegen. Vanwege het klimaat (Mediterraan), staan deze fruitbomen tot laat in het seizoen in rijke bloei. Doordat dit klimaat gedurende het gehele jaar nagenoeg constant blijft, hebben o.a. de honingbijen een groot voordeel.

De volken groeien uit tot zeer grote getallen, waardoor resistentie tegen ziekte aanwezig is.
Er is geen sprake van toedienen van suikerwater, waardoor de kwaliteit van de honing erg hoog blijft.
Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstraat als bijenraat (voornamelijk in koude streken).
De bijenvolken groeien op in een ongerept natuurgebied.
We gebruiken biologische bestrijdingsmiddelen.
De bijenkasten worden niet van gelijmd hout gemaakt of geverfd.
De bijenkasten worden uitsluitend met lijnzaadolie behandeld (hetzelfde als onbehandeld hout).
De bijenkasten worden beschermt tegen de hitte d.m.v. een afdak.
Er is een constante productie van honing mogelijk voor eigen bijenvolk.
De moeren worden niet gemarkeerd en de vleugels worden niet geknipt.
Wij winnen honing met mate!

Dit resulteert tot een stabiele bijdrage aan de Flora en Fauna……

Voor bestellingen : Imkerijbumble-bee@outlook.com.
In het late voorjaar volgt een voorlichting en demonstratie aan vtv De Tochten. Houdt u hiervoor mijn Facebook-pagina in de gaten.

Advertenties

Eén reactie to “Imkerij Bumble Bee bij vtv de Tochten”

  1. Frenk Says:

    Goed bezig, mooi verhaal.
    Groet,
    Frenk Wollefoppengroen & co

    Like


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: