Rotterdammers kunnen online met DigiD stemmen bij referendum

Burgemeester Aboutaleb laat Rotterdammers op 30 november met hun DigiD via internet stemmen bij een referendum over de sloop van huurwoningen. De burgemeester claimt het stemgeheim te kunnen waarborgen bij de omstreden stemmethode.
Bewoners kunnen op 30 november met hun DigiD inloggen bij de website voor het referendum. “Hiervoor wordt een veilige digitale omgeving ontwikkeld die – met het stemproces in gedachten – zo is ontworpen dat het stemgeheim is gewaarborgd en de data versleuteld is”, schrijft Aboutaleb aan de gemeenteraad. De burgemeester claimt dat een extern beveiligingsbedrijf al een audit heeft uitgevoerd, waarna verbeteringen aan de beveiliging zijn doorgevoerd, zo schrijft de burgemeester in een toelichting.

De burgemeester wijst met name op de voordelen met betrekking tot de kosten. Hij wil dat digitaal stemmen de standaardmanier wordt, als alternatief worden er fysieke plekken ingericht waar bijvoorbeeld mensen zonder DigiD hun stem kunnen uitbrengen.

Het referendum gaat over WoonVisie Rotterdam 2030. Onderdeel van dit plan is onder andere het terugbrengen van het aantal sociale huurwoningen. Dit stuitte op verzet van Actiecomité Woonreferendum Rotterdam dat daarop voldoende handtekeningen wist te verzamelen om een referendum af te dwingen.

Digitaal stemmen is omstreden vanwege de risico’s die dit met zich meebrengt. In 2014 werden de risico’s van internetstemmen op een rij gezet in een rapport dat een consultancybedrijf in opdracht van de overheid opstelde. De onderzoekers wezen erop dat niet te garanderen is dat de computers van de stemmers geen malware bevat die het stemmen kan beïnvloeden. Daarnaast is geen zicht op de omstandigheden waaronder de stem wordt uitgebracht en die invloed kunnen hebben op de stemvrijheid. Tenslotte kan een ddos-aanval de stemprocedure frustreren. Desondanks wil de overheid hiermee tests houden voor mensen in het buitenland.

De Tweede Kamer wees een experiment met een systeem voor elektronisch stemmen bij verkiezingen over gemeentelijke herindelingen onlangs van de hand. Tegen de invoering van stemcomputers bestaat ook al jarenlang weerstand in verband met de risico’s die dit met zich meebrengt.


Helaas, het feest gaat niet door…

Advertenties
Geplaatst in Actueel, alert, Gemeente, Wonen. Reacties staat uit voor Rotterdammers kunnen online met DigiD stemmen bij referendum
%d bloggers liken dit: