Comenius op weg naar predicaat Excellente School

Comenius College Rotterdam maakt kans op het predicaat Excellente School. De vestiging in Prins Alexander zit in de laatste ronde van de jury.
Dat vertelde vestigingsdirecteur Mark van Sorge aan drs. Monique Vogelzang, inspecteur-generaal van het Onderwijs, die woensdag 23 november een werkbezoek bracht aan Comenius Rotterdam. Ze werd op de christelijke mavo/havo-school aan de Kromhoutstraat geïnformeerd over de manieren waarop leerlingen kansen krijgen in het voortgezet onderwijs.
Comenius Rotterdam is een kleinschalige en persoonlijke school met uitstekende onderwijsresultaten. Qua onderwijs profileert Comenius Rotterdam zich met vier stromen: International Business School, Sportfocus, Tech+ en pre-havo.

Versterkt mentoraat
Leerlingen krijgen ook kansen doordat school en ouders nauw met elkaar samenwerken. Comenius Rotterdam kent bijvoorbeeld versterkt mentoraat. Dit houdt in dat de mentor regelmatig gesprekken voert met leerlingen en ouders. Zo ontstaat er een resultaatgerichte relatie waarin wederzijdse verwachtingen concreet worden uitgewerkt en gedurende het schooljaar gevolgd.
De mentoren oefenen effectieve gespreksvoering met leerlingen en ouders tijdens de teamontwikkelmiddagen. Daarvoor wordt dan extra tijd vrijgemaakt. De insteek van de gesprekken is gelijkwaardigheid.

Ouderraad 3.0
Voor het betrekken van ouders bij de (school)ontwikkeling van hun kind past de school de ideeën van ‘ouderbetrokkenheid 3.0’ toe. Dat houdt in dat scholen en ouders samen werken aan de (school)ontwikkeling van jongeren, en niet slechts informatie zenden (1.0) of elkaar informeren (2.0). Directeur Mark van Sorge van Comenius Rotterdam vertelt: ‘We hebben een “ouderraad 3.0” en nodigen alle ouders tijdens heel het schooljaar uit om hun bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen op de school. Het is voor ons erg belangrijk om van ouders te horen of de verwachtingen die ze van school hebben ook realiteit worden. Daarnaast moedigen we ouders aan om in het dagelijks leven van de school te participeren door te surveilleren, te begeleiden tijdens excursies, workshops te verzorgen, of zelf excursies te organiseren.’
Sterke punten
De vestigingsdirecteur blikt terug op de komst van de hoge gast afgelopen woensdag: ‘Het werkbezoek vond plaats in een ontspannen sfeer. Mevrouw Vogelzang kreeg een goed beeld van de school door lesbezoeken en gesprekken met leerlingen, ouders en medewerkers. Ze noemde de betrokkenheid van ouders en leerlingen in combinatie met het ambitieuze onderwijskarakter de sterke punten van de school!’

Procedure
96 scholen in Nederland doen mee in de selectieprocedure van Excellente school. Daarvan zijn er 48 afkomstig uit het voortgezet onderwijs, waaronder dus Comenius Rotterdam.
De procedure om Excellente school te worden wordt bekroond met de uitreiking van de predicaten op 23  januari 2017
Meer informatie op www.comenius.nl

 

Advertenties
Geplaatst in Actueel, Prijzen, School. Reacties staat uit voor Comenius op weg naar predicaat Excellente School
%d bloggers liken dit: