Mediteren? Waarom zou ik!

Nou, daar heeft de wetenschap wel een overtuigend antwoord op. De effecten van regelmatig mediteren zijn en worden namelijk zeer frequent onderzocht. Mediteren heeft effect op meerdere gebieden: het zenuwstelsel, het brein, ons lijf en ons mentale welzijn. Dit zijn de belangrijkste effecten:

• Meer bewust, betere aandacht, minder piekeren en oordelen;
• Algehele stressreductie, meer ontspanning, pijnreductie;
• Meer geduld, beter in staat tot acceptatie, minder impulsief;
• Vriendelijker naar jezelf en anderen, meer empathie en compassie;
• Verbetering van de stemming, beter bestand om te gaan met tegenslagen;
• Meer genieten van kleine en alledaagse dingen, een betekenisvoller leven leiden.

Vijf misverstanden over meditatie.
Klinkt goed, toch? Maar misschien ben je nog niet overtuigd door wat je er nu over weet. Er bestaan namelijk een aantal beelden over meditatie die niet kloppen. Dus, wat zijn de misverstanden en hoe zit het wel?

 Misverstand 1: Meditatie moét je ontspannen, anders doe je het niet goed.

Ook al is het mogelijk dat een meditatieoefening je ontspanning brengt, het is niet het doel van de oefening. In meditatie staan we open voor alles dat we ervaren: prettig en onprettig, rustig en druk. In meditatie trainen we ons in het kunnen zijn met en blijven bij wat zich in het moment aandient. Meditatie traint je dus om in het hier en nu te zijn.

 Misverstand 2: Meditatie is heel zweverig.

Bij meditatie wordt doorgaans geen wierook gebruikt, geen spirituele muziek, geen mantra’s of chanting en geen spreuken of goden aangehaald. Je zou kunnen zeggen dat meditatie juist heel erg aards en echt is. Je richt je aandacht namelijk op wat er werkelijk is. Ook als dat iets is waar we liever van weg vluchten of tegen willen vechten. Meditatie is niet voor watjes.

  • Misverstand 3: Meditatie kan alleen als je een bepaald geloof hebt.

Om te mediteren hoef je geen bepaald geloof te hebben. Ook kun je gewoon mediteren als je wel een bepaald geloof hebt. Meditatie komt voort uit o.a. Boeddhistische beginselen. Het boeddhisme is echter een filosofie en geen geloof.

  • Misverstand 4: Meditatie is nergens aan denken, je hoofd leeg maken

Er zijn altijd gedachten. En daarnaast kent jouw mind het woordje ‘niet’ niet. Kijk maar: Je mag nu NIET aan een roze olifantje denken, ok? Dus niet aan dat roze olifantje denken nu he? Waar denk je nu aan? Precies.

In meditatie zijn al die gedachten gewoon welkom, maar het grote verschil is dat we ze enkel observeren. We doen er dus niets mee. Dit is een van de manieren waarop meditatie ons veel zelfinzicht brengt met regelmatige beoefening. Dat wat onbewust is of was, breng je in het bewuste.

  • Misverstand 5: Mediteren is dat je over alles positief moet denken.

In meditatie doet alles mee. Ook het negatieve en vervelende krijgt de ruimte. Waarom? Nou, hoe tegenstrijdig het ook klinkt: door ook gewoon de vervelende dingen toe te laten, verdwijnen ze vaak ook sneller dan wanneer je er voor weg blijft lopen en tegen gaat vechten. Dat heb je vast al eens gemerkt in eigen ervaringen.

En als ik het toch eens wil gaan proberen?
Goed nieuws! Dat kan vanaf 20 maart om de week op een Stadsverlichting bijeenkomst. Dan maak je gratis kennis met wat meditatie is. Via de onderstaande link vind je er meer informatie over. Let op: vooraf aanmelden is  verplicht http://www.projectmindfulness.nl/stadsverlichting.html

 

 

Advertenties
Geplaatst in Activiteiten, Cursussen, Gezondheid, Zorg. Reacties staat uit voor Mediteren? Waarom zou ik!
%d bloggers liken dit: