Pas op voor de Buxus Terror Rups!

De eerste tekenen waren al van begin dit jaar, steeds meer mensen uit het zuiden van het land meldden dat hun mooie Buxus in een mum van een tijd van mooi groen waren gereduceerd tot dor en lichtbruin.
Een maand geleden vernam ik nog van familie en kennissen in Spijkenisse (die het verhaal hadden gehoord van Brabanders) dat hun buxus totaal verwoest was.
Inspecties in Rotterdam en omstreken zijn dan ook zeker gewenst, en dan voornamelijk BINNENIN de buxus, want de rupsen beginnen van binnenuit, en tegen de tijd dat je de dorre bruine bladeren ziet is het dus al te laat!
En zoals gezegd doen ze dit in een razend tempo.
Verantwoordelijk hiervoor is de BuxusMot oorspronkelijk afkomstig uit Azië (China/Japan) en sinds ongeveer 2009 voor het eerst gespot in België en Nederland.
De mot variant leeft ongeveer 8 dagen en zet daarvoor haar eitjes af op de onderkant van allerlei Buxussen, en dan begint dus het gelazer.

Ontwikkeling
Het duurt dan ongeveer een maand voordat de eitjes uitkomen, als de temperatuur niet te veel schommelt, zo gemiddeld 20 graden.
De jonkies zijn dan vuilgeel en na enkele dagen komen daar donkere strepen en vlekken bij, de rups is dan nog maar een halve centimeter ‘groot’, dus mogelijk dat je met een vergrootglas moet gaan zoeken…
En kijk dan vooral onder het blad, want deze jonge variant begint vaak on(op)gemerkt onderaan het blad het bladmoes te verwijderen!

Het volwassen signalement van de rups is dan;
Ongeveer 4 cm lang
Donkergroen met zwarte kop
Lichte en zwarte strepen
Zwarte stippen

Het zijn dan echte veelvraten onder de rupsen, in een mum van tijd en met velen is een buxus binnen een week ten dode opgeschreven.
Uiteindelijk verpopt de rups zelf weer tot cocon en is na ongeveer 10 dagen weer als mot klaar voor een volgende generatie eitjes leggen.

Bestrijden
U kunt er voor kiezen de rups te verwijderen, als u dat ‘durft’ en als het al lukt, of een goedje genaamd Bacillus Thuringiensis, dan wel Bio-Pyretrex dit zijn beide Biologische middelen die alleen tegen de rups/mot werkt.

U bent gewaarschuwd!

Advertenties

2 Reacties to “Pas op voor de Buxus Terror Rups!”

 1. Thea Says:

  Ja ook mijn buxus zijn er al mee besmet. bij Hornbach heb ik een doosje gekocht Natria is geschikt om 15 liter mee te maken.Ik hoop dat er noch wat valt teredden.Voltairetuin Capelle aan Den IJssel.

  Like

  • zevenkamp Says:

   Vernam van Hornbach dat ze (gealarmeerd als ze waren) nog een voorraad Spruzit van Ecostyle hebben weten te bemachtigen, werkt ook prima!
   Succes ermee!

   Like


Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: